skip to Main Content
Fynske Ulve – Ravnen.

Fynske Ulve – Ravnen.

Under et besøg hos Jan Løvendahl i Indslev på Vestfyn hørte jeg denne historie:

Jan er en fåreavler med mange års erfaring. Han har haft gotlandske pelsfår siden 2004. Besætningen består af 35 moderdyr og dertil ca. 40 lam.

Jan har sine får gåede ude hele året og har indrettet driften derefter – der er små skure på markerne. Han plejer at miste 3-5 lam i gennemsnit hver sæson, men i år var alting anderledes. I år mistede Jan 8 lam, og synderne var ravne. Han bor i et område med rovfugle og ræve, der aldrig har taget lam, men han mener, at 2 ravne er årsagen til det store tab.

Ravnene sad allerede klar fra morgenstunden og observerede om der var læmninger. Hvis et får læmmede, gik ravnene til angreb på det førstefødte lam, mens moderen fødte det næste. Et hug i skallen var nok. Også lam på 3-4 dage blev dræbt. Jan mener, at ravnene arbejdede sammen om at skille lammene fra moderen, eller det ene.

Den ene ravn distraherede, mens den anden dræbte det andet lam. Efterfølgende er rub og stub blevet ædt. Især unge mødre har været sårbare, de har ikke haft erfaringen til at reagere klogt – og får er nok ikke så kloge som ravne.


Jan blev naturligvis chokeret over hvad han oplevede, og første tanke var at kontakte en jæger.

Men ravne er fredede, så ingen jæger kunne hjælpe. Hvad løsningen bliver næste år er uvis, idet Jan ikke har staldbygninger til at holde dyrene inde under læmmeperioden.

Og om det kun drejer sig om de to ravne vides ikke.

Ligesom det naturligvis er uvis, om ravnene finder et nyt område næste år – det håber Jan nok på.

Back To Top